Je overleden baby koesteren

Afscheid nemen voordat je elkaar hebt leren kennen

Je bent nog maar net bevallen als je al moet nadenken over een afscheid. Misschien wist je dat je baby zou komen te overlijden en heb je al nagedacht over een afscheid. Heb je nagedacht hoe je iedereen gaat vertellen dat je baby niet meer leeft… Maar misschien ook niet. Was het afscheid onverwacht.

Door het overlijden van je baby is je toekomstbeeld in één keer 180 graden gewijzigd. Nog voordat je elkaar hebt leren kennen en herinneringen hebt kunnen maken, neem je afscheid.

Herinneringen maken

Door het maken van (tastbare) herinneringen en doen van rituelen kun je betekenis geven aan het verlies en het afscheid. Het helpt je bij het rouwproces terwijl het je tegelijkertijd ook helpt om je baby’tje te koesteren. 

Tastbare herinneringen kun je op elk moment maken. Direct nadat je te horen kreeg dat je baby was overleden of zou gaan overlijden. Maar het kan ook later. Op een moment dat jij eraan toe bent.  Een ritueel helpt je uitdrukking te geven aan je gevoelens. Je kunt ze terugkerend uitvoeren, om op die manier je baby te gedenken, maar je kunt het ook eenmalig doen. Bijvoorbeeld een uitvaart of afscheidsritueel.

NB wanneer je je kindje geen uitvaart hebt kunnen geven, door welke omstandigheid dan ook, is het uitvoeren van een afscheidsritueel een alternatief.

In mijn boek Je bent je kindje verloren… Hoe nu verder? vind je tips die jou helpen liefdevolle herinneringen te maken en op een liefdevolle manier afscheid te nemen van je kindje. Je bestelt dit boek hier, de plaatselijke boekhandel en Wanmaker Uitvaart in Heemskerk.

Toen onze dochter overleed, had ik nog geen foto’s van mijn zwangere buik. Omdat haar komst het mooiste was wat ons was overkomen, hebben wij een dag voor de bevalling een fotoshoot gedaan. Hoe vreemd en verdrietig de situatie ook was, het voelde heel fijn om deze periode op deze manier te markeren.

We hebben onze kinderen op foto’s laten vereeuwigen en hebben ook beide uitvaarten vastgelegd. We wilden zoveel mogelijk herinneringen. Onze baby’s hebben hun eigen playlist uitvaartmuziek en hebben hun eigen unieke herinneringsbox. Ook hebben wij in onze voortuin twee bomen geplant.

Daarnaast hebben wij onze naasten gevraagd om een tekening te maken voor onze kinderen. Deze tekeningen hebben we in een boek laten binden. Op een speelse wijze zijn de emoties in beeld gebracht. Speciaal voor hen.

Ik draag hun as in mijn trouwring, onder hun maandsteen en heb een collier met hun as. Beide kinderen hebben hun eigen unieke urn.

In de tuin hebben we twee sierappels geplant. Onze kinderen zijn onderdeel van onze stamboom. De bomen zijn niet alleen een gedenkplekje maar ze symboliseren het leven van onze kindjes. Zij mochten niet groeien. Dat doen de bomen in naam van hen.  In de boom hangen lichtjes die vanaf 1 december tot en met 21 maart 24/7 branden.

Deel mijn verhaal

Levend verlies; hoe ga je daarmee om?

Steeds meer begrip voor ouders die hun kindje zijn verloren Mensen die mij al een tijd volgen, weten dat ik twee kinderen heb verloren en dat ik mijn werk heb gemaakt om ouders (en hun naasten) te begeleiden bij het overleven van het verdriet en het herpakken van hun...

Herstellen van je bevalling. Ook als je je baby bent verloren

Mijn lijf moet herstellen van de bevalling maar ik wil niet tussen blije moeders zitten Ik ben bevallen. Maar mijn buik is nog dik. Ik heb geen conditie en heb moeite met het ophouden van mijn plas. Ik ben bevallen maar heb een lege wieg. Ik sta voor de spiegel en...

Hoe een sieraad helpt bij het rouwproces na verlies van je baby

Ik ben vijftig. Een mooi moment om mijn leven de revue te laten passeren Ik ben vijftig geworden of te wel Sara. Een leeftijd om bij stil te staan. Een prachtige leeftijd. Maar het voelt nu ook wel als nu ben ik niet meer jong. Mijn toekomst wordt korter. Ik wordt...

0 reacties